Ouders en hulp bij scheiding
Als ouders kinderen mogen verwelkomen en gezamenlijk een gezin mogen vormen is dat het mooiste wat hen kan gebeuren in het leven. Dat is hoe de meeste ouders het ouderschap ervaren. Ouders zien het als hun taak om hun kinderen te steunen en te begeleiden in alle mooie en minder mooie momenten die de kinderen tegenkomen tijdens de weg naar volwassenheid.
Hoe anders kan deze ervaring worden als je als ouder in een situatie terecht komt die niet gemakkelijk voor jouw als ouder(s) of voor het kind is.
Een scheiding is zo’n situatie die het mooie gevoel van ouderschap helemaal weg kan drukken. Daar waar eerder altijd een gesprekspartner in de buurt was waarmee de mooie momenten en de zorgen gedeeld kon worden over de kinderen is deze er na een scheiding een stuk minder beschikbaar of soms zelfs helemaal niet meer.
In het beste geval blijven jullie elkaar na een scheiding in ieder geval respecteren en blijft een heldere communicatie tussen jullie aanwezig. In het slechtste geval blijft er na een scheiding niks over van het respect naar elkaar en gaat de communicatie over allerlei onderwerpen niet goed meer. Het wordt dan vaak als een enorme uitdaging gezien om de scheiding voor alle betrokken partijen nog helder en goed te laten verlopen.
Deze uitdaging start eigenlijk al bij het uitspreken van de wens te willen scheiden. Na het uitspreken hiervan wordt het werkelijkheid en vanaf dat moment gaat elke partij voor zichzelf te rade over hoe het verder moet. Vragen als: Wat wil jij nu en in de toekomst? Wat is voor jou als persoon belangrijk en wat niet? Voel je je nog op je gemak als je met je ex-partner om tafel moet om dingen te regelen voor jezelf of voor de kinderen? Niet zelden komen beide ouders erachter dat hun standpunten toch niet zo dichtbij elkaar liggen als dat zij dachten.
Er is één partij is waar ouders niet van kunnen scheiden en dat zijn de kinderen. Beide ouders blijven voor altijd (tenzij er bijzondere omstandigheden zijn) verantwoordelijk voor het welzijn van de kinderen.
En juist deze partij, de kinderen, krijgen altijd een knauw van een scheiding. Zeker bij een scheiding die tegenstrijdig met elkaar verloopt blijft het niet bij een knauw maar zijn zij zwaar de klos. Om de kinderen toch op een goede manier te kunnen begeleiden zijn een aantal dingen belangrijk om naar te kijken.
- Waarom en door wie is de scheiding gewenst?
- Hoe emotioneel zijn beide ouders daarover?
- Kunnen de beider normen en waarden nog gelijke grond vinden?
- Wordt er voldoende rekenschap gehouden met het verschil tussen man en vrouw en hoe deze de zaken benaderen en oplossen?
- Lukt het om compromissen te sluiten of is dat onmogelijk geworden?
Herken jij jezelf of jouw situatie wel in de teksten, maar ben jij niet gescheiden? Neem gerust contact met ons op als jij om andere redenen dan een scheiding onze hulp zou kunnen gebruiken.
Al deze bovenstaande punten kunnen apart of gezamenlijk een grote rol spelen als de scheiding niet goed verloopt. Als er dan ook nog zorgen om de welzijn van de kinderen naar boven borrelen komen ouders vaak in een neerwaartse emotionele spiraal terecht waar zij niet zomaar meer uitkomen. En als deze ouders advies proberen in te winnen over wat wijsheid is om te doen, dan komen ze er vaak helemaal niet meer uit. Iedere persoon die zij vragen is namelijk anders. Het blijkt uit onze ervaring heel lastig te zijn om je zorgen zo te definiëren dat iedereen begrijpt waar je tegenaan loopt. Dit komt omdat iedereen de vragen en zorgen anders interpreteert. Vraag drie partijen (bijvoorbeeld ex-partner, familielid en hulpverlener) om advies of hulp en alle drie zullen verschillend reageren en verschillende adviezen geven. Het gevoel wat dan vaak overblijft is dat deze ouders voor hun mening en standpunt moeten “vechten” tegen iedereen en alles omdat niemand schijnt te begrijpen wat hun zorg en/of vraag is.
Herken jij, gedeeltelijk of helemaal, jouw situatie in bovenstaande tekst dan kunnen wij helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op. Blijf niet alleen met dat vervelende gevoel zitten. Wij zijn er voor jullie!
Groetjes,
Team O.K.E
Ons steunen
Wilt u/jij ons steunen en helpen om onze werkzaamheden voort te zetten en uit te breiden? Kijk op de doneer pagina welke vormen van hulp wij goed kunnen gebruiken.
NB: Wij zijn en blijven ervaringsdeskundigen. Aan ons advies en hulp kan geen rechten ontleend worden en is (nog) geen officieel bewijs in een rechtszaak. De hulpvrager blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de acties die hij/zij onderneemt voortkomend uit ons advies of hulp.
